Sağlık
Giriş Tarihi : 19-09-2022 11:27

Şeker Hastalığı ve Diyet

Şeker Hastalığı ve Diyet

Şeker hastalığında diyet yapılması gereken ve hastalığın seyrini önemli ölçüde etkileyebilecek kriterlerden biridir. Diyabet tedavisinde sağlıklı beslenmenin bir alışkanlık haline gelmesi oldukça önemlidir. Bu sayede hem kan şekeri uygun seviyede tutulacak hem de kan şekerinin kontrol edilmesi sağlanacaktır. Kan şekerinin normal seviyesinde kalması ile şeker hastalığının neden olduğu pek çok problemin yaşanma olasılığı azalacaktır. Bu problemlerden bazıları göz, sinir, kalp krizi, böbrek problemleri ve felçtir. Bu rahatsızlıkları geçirmemek için kan şekeri seviyesinin normal seviyelerde tutulması gerekir. Bunun için sağlıklı ve düzenli beslenme oldukça önemlidir. Yalnızca diyabete sahip olan kişiler değil diyabeti olmayan kişiler de bu beslenme alışkanlıklarını edinmelidirler. Böylece kişi, sağlıklı bir yaşam sürdürebilir.Şeker hastalığı ve diyet birbirinden ayrılmaz iki kavramdır.

Şeker Hastalığının Nedenleri Nedir?

Diyabetin sebebi temel anlamda pankreasın olması gereken miktarda insülin hormonu üretememesi ya da üretilen insülin hormonunun iyi bir şekilde kullanılmamasıdır. İnsülin hormonu, tüketilen şekerin hücrelerin içerisinde girmesine ve orada glikojen şeklinde depolanmasını sağlar. Şeker hastaları, tükettikleri besinlerden kanlarına geçen şekeri kullanamazlar. Bu durumda vücutlarındaki kan şekeri seviyesi artış gösterir. Bunun sonucunda da uzun vadede pek çok organın kalıcı ya da geçici hasar almasına neden olunur. Dünya üzerinde neredeyse her 10 kişiden 2’si şeker hastalığına sahiptir.

Şeker Hastalarının Yememesi Gereken Besinler Nelerdir?

Diyabet hastalığına sahip kişilerin tüketmemesi gereken gıdalar doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol ve tuzdur. Doymuş yağlar genellikle yüksek oranda yağ içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, salam ve sosis gibi işlenmiş gıdalarda bulunur.

Şeker Hastalarının Yemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Diyabet hastalarının yemesi tavsiye edilen besinler arasında karbonhidrat ve yağ oranı düşüt besinler, meyve ve sebzeler, tam tahıllar içeren besinler yer almaktadır. Bu gıdaları doktorunuza danışarak, tüketmeniz gereken besin ve miktarları öğrenebilirsiniz. Diyabet hastalarına önerilen yiyecekleri diyabet hastası olmayan kişiler de yiyebilir. Diyabet hastaları için oluşturulan diyet, bilinenin tam tersi olacak şekilde kısıtlayıcı değildir.

Şeker Hastalığında Karbonhidrat Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Diyabet hastalığında karbonhidrat tüketimi kesinlikle sağlıklı karbonhidrat gruplarından seçilerek tüketilmelidir. Beyaz undan yapılan ekmekler ve makarnalar, pirinç, mısır ve mısır ürünleri, şekerli gıdalar yerine sağlıklı tahıllar, meyve ve sebzeler, kuru baklagiller ve düşük yağ oranına sahip olan süt ürünleri tercih edilmelidir. Böylece şeker hastalığında sağlık karbonhidrat tüketerek kişi sağlığını korur hem de daha uzun süre tokluk hissine sahip olur. Sebzeler, meyveler, kabuklu gıdalar, kurubaklagiller, nohut, bezelye ve tam buğday unundan yapılan ürünler lif bakımından oldukça zengin gıdalardır. Bu gıdalar, şeker hastalığına iyi gelmektedir. Kırmızı ete göre balık daha az yağ oranına sahip olduğundan şeker hastalarına tavsiye edilen gıdalar arasında balık yer almaktadır. Balığın ızgara yapılması tavsiye edilir. Ayrıca zeytinyağı ve badem yağı gibi yağlar da hayvansal yağlara göre daha faydalı yağlar arasında yer almaktadır.

Hakkı DUMANHakkı DUMAN

Hakkı DUMAN