Sağlık
Giriş Tarihi : 19-09-2022 11:27

Liposuction Nedir, Nasıl Yapılır?

Liposuction Nedir, Nasıl Yapılır?

Liposuctionın ne olduğu kelime kökü ile açıklanabilir. Kelimenin kökü olan “lipo” kelimesi yağ anlamına gelir. Liposuction işleminde ise vücutta fazlalık olan yağlar çeşitli yöntemlerle alınıp vücuttan uzaklaştırılır. Vücuttaki yağların alınması için özel yapım vakum ya da enjektör kullanılır. Liposuction bazı platformlarda yansıtıldığının aksine bir zayıflama işlemi değildir. Bu işlemin temel amacı bölgesel yağlardan kurtulmaktır. Bu nedenle daha çok sağlıklı beslenen ve spor yapan kişiler çeşitli bölgesel yağlardan kurtulmak amacıyla liposuction yapar.

Liposuction Nasıl Yapılır?

Liposuction yapmak için 3 farklı yöntem bulunur. Bu yöntemlerin izlediği yollar farkı olduğu için elde edilen sonuç da birbirinden ayrıdır. Liposuction çeşitleri ve nasıl yapıldığı şu şekilde listelenir:

  • Islak Teknik Liposuction: En yaygın kullanılan tekniktir. Bu yöntem ile liposuction için önceden bölgedeki yağ hücrelerine sıvı doldurulur. Böylece yağ hücreleri şişmiş olur. Yağ hücrelerinin şişmesini sağlayan sıvını içinde kanama durdurmaya yarayan ağrı kesici özelliği sahip lidocain maddesi yer alır. Şişen yağ hücrelerine ulaşmak için deri altına ince borular yollanır. Daha sonra vakumla bu yağ hücreleri emilip vücuttan atılır.
  • Ultrason Liposuction: Küçük borularla liposuction için belirlenen bölgeye ulaşım sağlanır. Ultrasonik titreşimler yollanarak yağ hücreleri yumuşatılır. Bu sayede yağ hücrelerine müdahale etmek daha kolay hale gelir. Daha sonra diğer liposuction işlemlerinde olduğu gibi yağ hücreleri emilip vücuttan atılır.
  • Lazer Liposuction: 2 ya da 3 milimetrelik fiberkanüller ile belirlenen liposuction bölgesinde yer alan yağlara lazer ışınları gönderilir. Bu sayede yağ hücreleri sıvı bir hal alır. Daha sonra deri altına ince kanüller yollanarak sıvı haldeki yağ hücrelerinin emilimi sağlanır. Diğerlerine nazaran daha ince yapıda olması iz bırakma ihtimalini aza indirir.

Liposuction Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Gelişir?

Liposuction sonrasında iyileşme hızlı bir şekilde gerçekleşir. Hasta lazer liposuction ile işlem gördüyse bir gece hastanede kalması gerekir. Diğer işlemlerde 4 saatlik bir dinlenmenin sonunda taburcu olur. İşlem sonrası 3 ile 4 gün sürecek ağrılar oluşabilir. Buna karşı bazı ağrı kesicileri kullanmak işe yarar. Hastanın günlük yaşamına tam olarak kavuşması ise bir haftayı bulur. Spor faaliyetleri için ise liposuction işlemi üzerinden 6 hafta geçmesi gerekir.

Liposuction Zararlı Mıdır?

Liposuctionın zararları normal bir süreçte bulunmaz. Liposuctionın zararları denebilecek nokta işlemden sonra hastanın tutumuyla ilgilidir. Eğer hasta dengeli beslenip spor yapmazsa kısa bir süre içinde eski haline döner. Bu şekilde liposuction işlemi anlamını yitirir.

Liposuction Hangi Kişiler İçin Uygundur?

Liposuctiona uygun olan kişiler sağlıklı beslenip spor yaptığı halde inatçı bölgesel yağlardan kurtulamayanlardır. Bazı yağlar dirençli bir yapıya sahip olduğu için kişinin beslenme ve spor alışkanlıklarından bağımsız olarak olduğu yere tutunur. Düzenli bir beslenme ve spor programına sahip olan kişiler liposuction için son derece uygundur.

Hakkı DUMANHakkı DUMAN

Hakkı DUMAN