Rize Personel Eğitim Merkezinde gerçekleşecek ve çocuk ruh sağlığı alanında Türkiye’ye örnek olacak olan eğitimin açılış programına Rize Personel Eğitim Merkezi Başkanı Necati Kurçenli, Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Op.Dr. Seçkin Karaoğlu ile ilgili şube müdürleri ve personeller katıldı.
Rize İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Biriminde görevli Uzman Salih Yıldırım ve Sosyal Çalışmacı Emre Avcı koordinatörlüğünde girişimcilik ve genç istihdamı teknik destek programı kapsamında sunulan “Rize İl Sağlık Müdürlüğü Mesleki Çalışanlarına Yönelik Wisc-R Yapılandırılmış Psikolojik Danışmanlık Eğitimi” projesi Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ajansından destek almayı hak kazanan proje 30 mesleki personelinin katılımıyla Rize Personel Eğitim Merkezinde beş gün boyunca sürecek.
Ruh sağlığı alanında hizmet sunan meslek elemanlarının katılacağı eğitimde psikolog ünvanlı personeller “Wisc-R Yapılandırılmış Psikolojik Danışmanlık Eğitimi’’, “Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri Eğitimi” ve “Oyun Terapisi Eğitimi”; çocuk gelişimci ve sosyal çalışmacı ünvanlı personeller ise “Çocuk Testleri Eğitimi”, “Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri Eğitimi” ve “Oyun Terapisi Eğitimi” olmak üzere toplam 40 saatlik sertifikalı eğitim programlarına katılım sağlayıp testleri uygulayıcı sertifikaları almaya hak kazanacaktır.
İlimizdeki sağlık tesislerimizde çalışan mesleki personellere bu proje kapsamında uygulanan eğitim programları ile yetkinliklerini arttırarak birçok alanda uygulayıcı konuma getirilecektir. Türkiye çapında örnek olacağını düşündüğümüz bu proje ile çocuklarımız daha yetkin personeller ile bir araya gelerek gerekli görünen zeka testleri uygulanması ve terapi alma imkanına ücretsiz bir şekilde sağlık tesislerimizde kavuşacaktır.
Test uygulanan çocukların erken tanı alması ile birlikte erken tedavi uygulanabileceği için aileler, çocukların tedavisi için uygun klinik, uygun psikiyatrik muayene veya destekleyici hizmetler arayışlara girmek zorunda kalmayacaklar ve bu nedenle vatandaşlarımız il dışına veya özel sağlık kuruluşlarına sevki ve yönlendirilmesi gerekmeyecek, bu sayede ailelerimize bir mali külfet oluşturmasının önüne geçilecektir.
Çocuklarımıza hastalıklarına dair doğru tanı konulması ile doğru ve gerekli olan özel eğitim alabilmeleri sağlanacaktır. Hastanelerimize doğru tedavi alamadığı için tekrarlayan ve süregelen başvuruların önüne geçilecektir. Bu şekilde hem kamu yararı hem de çocuklarımızın sağlığı korunmuş olacaktır.
Bahsedilen test mesleki çalışanlarımız mesleki hayatlarınca boyunca uygulayabilir olabileceklerinden dolayı başta ilimize olmak üzere bölgemize ve ülkemize sürdürülebilirlik açısından büyük oranda katkı sağlayacaktır.
Rize Personel Eğitim Merkezi Başkanı Necati Kurçenli, yaptığı açılış konuşmasında, Adalet Bakanlığının açılan ilk eğitim merkezi olduklarına değinerek, Sağlık Bakanlığının yanı sıra ilimizde hizmet veren tüm kamu kurumlarına kapılarının açık olduğunu ve destek vermekten memnun duyacaklarını ifade etti.
Kurçenli, “Türkiye çapında örnek olacağı düşünülen bu projenin çocuklarımız daha yetkin personeller ile bir araya gelerek gerekli görünen zeka testleri uygulanması ve terapi alma imkanına ücretsiz bir şekilde sağlık tesislerinde kavuşacaktır. Test uygulanan bireylerin erken tanı alması ile birlikte erken tedavi uygulanabileceği için ailelerin çocukların tedavisi için uygun klinik, uygun psikiyatrik muayene veya destekleyici hizmetler arayışlara girmek zorunda kalmayacaklar. Memleketimizin yüksek yararına olan böyle bir projeye katkı sundukları için büyük onur duymaktayız.” dedi.
Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe ise, “Çocukların ruh sağlığı alanında zekâ geriliği, özgül öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi hastalıkların tanılarının belirlenmesi ve tedavi süreçlerinin her çocuğa uygun olarak belirlenmesi ile uygun özel eğitim hizmetlerinden yararlandırılması için WİSC-R testi olmazsa olmaz konumdadır. İlimizdeki sağlık tesislerimizde çalışan mesleki personellere bu proje kapsamında uygulanan eğitim programları ile yetkinliklerini arttırarak birçok alanda uygulayıcı konuma getireceğiz.” diye belirtti.
Wisc-R Zeka testi ile sağlık tesislerimize başvuran çocukların, ruh sağlığı alanında zekâ geriliği, özgül öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi hastalıkların tanılarının belirlenmesi ve tedavi süreçlerinin her çocuğa uygun olarak belirlenmesi ile uygun özel eğitim hizmetlerinden yararlandırılması sağlanacaktır.
Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri ile 16 yaş üstü ve ortaöğretim mezunu çocuklar ile yetişkinlerin zihinsel sağlık bozukluklarını değerlendirmek, tanı ve teşhis koymak ya da tedavi sonrası tedavinin etkinliğini değerlendirebilecek ve bunun yanında normal kişilik özelliklerini tespit etmesi açısından, evlenmeyi düşünen çiftlerin kişilik olarak birbirlerine uyup uymadıklarını analiz etmede, kişilik tipleri ve kişilik bozukluklarını tespit etmekte, özellikle risk faktörü yüksek olan işlerde işe alınacak kişilerin işe uygunluğunu analiz etmekte, ceza ve velayet ihtilaflarını çözmek için sağlık tesislerimize yönlendirilenler ile ilgili değerlendirmelerde bulunulacaktır.
Çocuk Psikolojik Testleri Eğitimleri ile sağlık tesislerimize başvuran çocuklarımızın gelişimlerinin tespiti, normal veya anormal gelişim alanlarının değerlendirilmesi, çocuklarımızın dikkat ve odaklanma seviyelerinin belirlenmesi, öngörü ve planlama becerilerinin ölçülmesine fayda sağlayacaktır.
Oyun Terapisi Eğitimleri ile mesleki personellerimize başvuran aileler ve çocuklarının; çocukların iç dünyasında yaşadığı sorunları dışa vurarak çocuğu etkileyen durumların ortaya çıkmasını sağlayarak saldırganlık, kardeş kıskançlığı, içe kapanıklık, kaygı, depresyon, travma, davranış bozuklukları, tek ebeveynlik, öfke patlamaları, tırnak yeme, dışkı kaçırma, alt ıslatma, evlat edinme, bağlanma sorunları, özgüven problemleri vb. sorunların çözümünde ailelere yardım sağlanacaktır.